Friday, 8 March 2013

#26 Mula.

salam.


sesungguhnya, memerlukan satu medium untuk meluahkan.
agar luahan ini dapat menjadi panduan melur sendiri pada masa hadapan.





ikhlas, 
-melur-

Thursday, 13 September 2012

#25 Penganggur Berjaya.

salam..


rasanya hampir 3bulan aku menjadi penganggur berjaya. maka, rutin harian aku ialah sebagai seorang surirumah yang berjaya pada waktu siangnya dan pada waktu malam, aku menjadi pemburu kerja.
harap-harap adalah rezeki aku.

aku nak cerita sikit sebenarnya.
sebelum raya haritu, minggu terakhir puasa, aku dapat tau ada hotel yang memerlukan pekerja. maka, aku pun hantar la resume. aku hantar resume pukul 10.00 pagi dan betapa efektifnya hotel tersebut, mereka memanggil aku untuk sesi interview pada pukul 5.00 petang. gelabah wehhh..

so, aku pun siap-siap la sebaik mungkin. kata interviewkan.. bawak fail, bawak sijil, pegilah interview.
sembang sikit-sikit, soal sana sini, maka si bos bersetuju nak ambik aku bekerja kat hotel tu. dia pun cerita la pasal skop of work, pasal cuti and bla..bla..bla..

last sekali baru masuk part gaji. walaupun aku ni manusia ada degree, tapi aku zero dalam bidang perhotelan. makanya si bos tak tetapkan lagi gaji aku dengan alasan nak tanya HQ dulu. tapi, sebelum aku kuar pejabat dia tu, dia ada cakap yang dia akan personally call aku after raya. aku pun balik rumah dengan hati girang dengan tanggapan "Alhamdulillah, aku dah dapat kerja."

seminggu lepas raya, dua minggu lepas raya dan sekarang dah masuk minggu ketiga after raya. SENYAP ! TAK ADA CALL !! apa dah jadi ni?? masa panggil interview aritu, tak menyempat. kononnya amat memerlukan pekerja bagi position tersebut. tapi sekarang, apa cerita? aku nak kije part time lain kat kedai kasut, risau lak kot-kot nanti panggil masuk kije.

bila pk-pk balik, tak best la kalau nak masuk kije dalam masa terdekat sekarang ni. sebabnya, bulan depan aku dah nak konvo. mestilah kena mintak cuti bagai. adehhhh...

maka aku dengan tekad dan yakin akan menelefon si bos tersebut hanya selepas aku konvo. doakan aku dapat kerja tu eh !! takpun doakan moga ada rezeki aku kat lain, kat tempat-tempat yang aku dah hantar resume tu..



p/s : sedang menjalani praktikal sebagai seorang surirumah. nanti lepas dapat 3orang anak, nak kena benti kije. heheh :p

p/s : duit takde sebab tak kije. maka, korek tabung yang adik-adik tinggal kat rumah. cukup la wat topup sebulan sekali. maaf yer adik-adik. hahaha :D




ikhlas,
-melur-


Thursday, 19 July 2012

#24 Sabar itu Indah.

salam.

pejam celik, pejam celik, dengan hormatnya empunya diri ini telah bergelar surirumah a.k.a penganggur tetap sejak tiga minggu yang lalu. sangat bahagia. haha

maka, bermula la pemburuan mencari kerja. dah try apply kerja merata-rata dan kini sedang menunggu hasilnya. harap-harap ada la yang sangkut.

tapi, tergugat jugak kredibiliti sebagai penganggur ni bila makcik-makcik jiran yang datang bertandang saling bercerita sesama mereka tentang anak-anak mereka yang sudah bekerja.

"ehh ! anak makcik dah beli rumah kat situ. esok nak beli kat sana lak. tunggu loan lulus jer..", kata makcik A.

"ehh ! anak makcik dapat kije kat situ. cari kije dalam internet. gaji 5 6 ribu. siap boleh g oversea lagi..", makcik B.

sian la bonda aku tu. boleh dengar sambil senyum jer. takpelah ma. nanti kakak dapat kije, InsyaAllah ma senang. ma doakan kakak yer.. :')





p/s : rezeki itu ada. Allah s.w.t telah tetapkan bahagian masing-masing. dah usaha+tawakal+doa. dan seterusnya terserah pada Dia. yang bezannya, cepat atau lambat.




ikhlas,
-melur-

Tuesday, 5 June 2012

#23 Bila tak pernah tengok.

salam.


pakai skirt/dress pergi kelas. TAK PERNAH !

pakai skirt/dress pergi jalan-jalan. TAK PERNAH !

pakai skirt/dress lepak-lepak. TAK PERNAH.

kesimpulannya, mereka mula membuat pelbagai andaian serta spekulasi.

erkkk..masalahnya, bukan tak nak pakai, tapi tak berani nak pakai cik jemah oiiiiii ! hahaha





yang pernah berkenan di hati, tapi tak punyai kekuatan untuk dipakai. :p
(ihsan:pakcikGoogle)



p/s : suatu hari nanti boleh la pakai kot. itu pun kalau badan dah slim macam Ziana Zain. erkkk..





ikhlas,
-melur-